Municipi:

Manacor

Titularitat:

Pública

Preu:

Gratuït

Horaris:

Obert permanentment.
Visites guiades a concertar.

Telf:

971 84 30 65

E-mail:

email

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Secció d'Arqueologia
Diario de Mallorca

Serveis:

information panels
Visites guiades

Icono Yacimientos 45 Conjunt Basilical de Son Peretó

El Conjunt Basilical de Son Peretó està situat als afores de Manacor, a sis quilòmetres del nucli urbà, a la carretera Ma-15, que uneix el municipi amb Sant Llorenç des Cardassar. Es troba en un petit turó, que domina tota la plana d’aquest bocí de Mallorca. Trobareu l’entrada perfectament indicada amb un monòlit de ferro.

Aquest espai religiós fou fundat al segle VI i s’abandonà  durant el segle VIII. La destrucció de l’espai fou provocada per un incendi. El que no sabem si aquest fou fortuït o el resultat d’una ràtzia musulmana. També podem dir que és un dels pocs espais visitables d’aquest període, on es realitzen campanyes de camp i de recerca, any rere any des del 2005.

Durant aquests poc més de 200 anys s’hi produí una intensa activitat eclesiàstica, pròpia d’una comunitat de religiosos. Al llarg d’aquests dos segles s’hi realitzaren dues remodelacions, tant a la basílica i a l’àrea baptismal, com a la zona que l’envoltava. Una àrea d’obradors on es realitzaven diversos tipus d’activitats artesanals, entre les que cal destacar la forja i el treball del vidre. En aquesta zona també trobem àrees  d’emmagatzematge. Tot plegat ens fa pensar en una comunitat, on no només es produïa per garantir la seva subsistència, sinó que possiblement subministrés productes a altres comunitats properes.

Dels diferents elements d’aquest jaciment arqueològic a Manacor cal destacar:

  • Les dues piles baptismals, localitzades al baptisteri: En un primer moment es construí una pila, amb uns esglaons, pels quals s’accedia i es rebia el sagrament cristià. En un segon moment, de reformes, es construí un nou espai baptismal, en concordança amb els nous costums cristians. Els creients ja no s’introduïen dins de l’estructura sacramental per rebre el bateig, sinó que ja es feia per aspersió, és a dir deixant caure aigua per damunt del cap del nou cristià.
  • Els diferents mosaics documentats dins de la basílica no es poden observar al jaciment, però si que podem gaudir d’ells si visitem la sala de l’Antiguitat Tardana del Museu d’Història de Manacor. En ella hi ha una extensa explicació del període i del jaciment.
  • Àrea funerària: En diferents espais del jaciment podem trobar tot un seguit d’enterraments individuals de persones d’ambdós sexes i on també trobem infants. Aquest fet fa pensar en una comunitat on no només viurien religiosos.

Una de les qüestions centrals a Son Peretó és esbrinar si el jaciment formava part d’una petita comunitat de religiosos, d’un petit nucli rural dels afores de Manacor o si es tractava d’un barri perifèric de la mateixa ciutat.

Ara per ara són incògnites que s’han de resoldre, i que ens conviden a visitar-lo, per tal d’elaborar les nostres hipòtesis. Ho podem fer passejant per la zona excavada, que està perfectament museïtzada i restaurada. Aquest fet, ens facilitarà el seu gaudi i ens ajudarà a comprendre com fou el mal anomenat període fosc de les Illes Balears. El comprés entre la caiguda de l’Imperi Romà i l’arribada de les societats musulmanes.

Ens acompanyeu a conèixer aquest passatge del temps?