Icono Museos 45 Museu Arqueològic de Son Fornés

Serveis:

Visites guiades
Family friendly

Titularitat:

Pública

Municipi:

Montuïri

Adreça:

Carrer Emili Pou s/n. 07220 Montuïri

Telf:

971 64 41 69

E-mail:

email

Xarxes socials:

Preu:

General: 3,5 €
Reduïda: 2 €
Menors de 12 anys: Gratuïta
Visita guiada (grups entre 8 i 60 persones): 4,5 €

Horaris:

Març-Octubre 10 a 17 h

Novembre-Febrer
Obert de dilluns a divendres 10-14 h
Tardes només visites concertades

Descripció:

El Museu Arqueològic de Son Fornés, de titularitat municipal, es troba ubicat en un antic molí fariner del s. XVIII, als afores del municipi de Montuïri, a l’alçada de la carretera PM 322, en direcció al municipi de Sant Joan, al mig del Pla de Mallorca.

Aquest petit molí fou restaurat i condicionat al llarg dels anys noranta del segle XX. En ell s’ubicà la seu del que avui coneixem com a Museu Arqueològic de Son Fornés, espai des del qual es gestiona el jaciment de Son Fornés, del que pren el seu nom.

Un cop arribats a aquest magnífic emplaçament podem endinsar-nos, no només en la prehistòria de Son Fornés, sinó que podrem realitzar un viatge en el temps per conèixer la Prehistòria Balear del darrer mil·lenni abans de la nostra era i la seva relació amb la Mediterrània Occidental.

Consta de quatre espais museïtzats:

Un de benvinguda i contextualització de Son Fornés en relació al món.

Un segon espai on podem conèixer com va viure una primera comunitat, la talaiòtica, al llarg de prop de 400 anys. En aquesta sala podrem conèixer que es feia en els talaiots 1 i 2 de l’esmentat jaciment, com eren i que es trobà a les cases de l’antic poblat, i com era una vaixella tipus de l’època, perfectament preparada per fer bullits i guisats.

Si continuem el nostre viatge en el temps, arribarem al període balear o posttalaiòtic, període d’obertura a la mediterrània occidental. Els foners, associats a les classes dirigents, començaren a viatjar per anar a lluitar a favor dels veïns eivissencs, com a mercenaris altament valorats. I amb ells arribà el vi i objectes exòtics per als illencs d’aleshores.

Un cop arribats a la tercera sala coneixerem com l’arribada del cònsol romà Quint Cecili Mètel, que l’any 123 abans de la nostra era, transformà les relacions de l’illa amb els seus veïns d’Ebussus i de com s’organitzà territorialment l’illa. A partir de llavors s’establiren dues capitalitats: Pol·lèntia i Palma, una a cada extrem de l’illa, on arribaven mercaderies i persones de tota la mediterrània, coneguda pels romans de l’època com a Mare Nostrum. Seran aquestes ciutats les que marcaran el ritme vital de l’illa i serà des d’elles on es difondran tot tipus d’idees i avenços tecnològics cap a l’interior de Maiorica

És a partir d’aquest període que Son Fornés, i les Balears en general, s’insereixen definitivament en les dinàmiques polítiques i comercials del nostre estimat Mediterrani.

Aquest petit museu és el punt d’inici ideal per conèixer com va viure una petita comunitat talaiòtica del Pla de Mallorca i com es va anar adaptant i transformant amb els canvis del temps, dins d’un món més connectat del que podríem pensar. Us atreviu a viatjar?