Icono Museos 45 Museu de Cabrera. Es Celler

Serveis:

Family friendly

Titularitat:

Estatal

Municipi:

Palma

Telf:

971 72 50 10

E-mail:

email

Preu:

Gratuït

Altres enllaços:

Diario de Mallorca

Descripció:

El Museo de Cabrera està instal•lat al celler de Can Feliu, proper a les cases dels antics propietaris. De l’antiga construcció, amb cert valor etnològic, es conserva l’estructura i part de l’organització interior. Malgrat està classificat a la pàgina oficial del Ministerio, titular del centre, com a museu arqueològic no és estrictament així. En el discurs expositiu és combina, creiem que amb encert, diferents temàtiques: arqueologia, etnologia i ecologia. La combinació dels tres conceptes configuren el paisatge de Cabrera.
S’arriba a aquest museu en Cabrera a peu per un camí perfectament senyalitzat, en direcció a l’interior de l’illa. El trajecte és d’aproximadament tres kilómetres des del port i uns 600 metres des de la platgeta. Des de la distància més llarga hi podeu esmerçar una hora i mitja de camí. Els dies calorosos d’estiu s’ha d’anar ben protegit perquè no hi ha pràcticament ombres.
Al voltant de l’edifici, construït a final del segle XIX, hi ha un petit jardí botànic on s’ha fet una selecció de les plantes que es troben a Cabrera, algunes de les quals només es troben a les Illes Balears.
La reforma arquitectònica va triar mantenir la percepció del volum original i malgrat separa l’espai en tres plantes combina vidre i fusta de forma que no impedeix la visió.
La proposta museogràfica és molt simple: cada planta explica un dels blocs temàtics. L’accés es fa per la planta principal, on es concentren les col•leccions arqueològiques. L’objectiu no és tant fer un recorregut històric com mostrar la riquesa arqueològica de l’illa.
Les col•leccions del museu, per una banda, completen la visita a les excavacions del Pla de Ses Figueres i el Clot del Guix. Els materials recuperats de les campanyes antigues s’exposen en aquesta sala. Del jaciments de Cabrera provenen bona part dels materials d’època vàndala i bizantina que es coneixen a Mallorca, bàsicament material ceràmic. Malauradament els materials són fragmentaris, per tant no espereu veure peces espectaculars d’aquesta època. La necròpolis del Pla de ses Figueres, zona d’enterrament de l’eremitori tardoantic de Cabrera, es fa molt present al museu. S’han recreat dues tombes a mida natural, una d’elles amb la rèplica d’un esquelet, per explicar la vida d’aquests monjos.
L’altre grup de materials arqueològics el conformen les troballes subaquàtiques, de diversos derelictes dels molts que es documenten a l’illa. Malgrat els vaixells enfonsats a Cabrera arriben fins a època moderna, les col•leccions exposades són bàsicament d’època romana. Les peces “estrella” són les àmfores d’oli, de vi o de salaons. Aquests tres productes circulaven a les bodegues dels vaixells de cap a cap de la Mediterrània. També feien part de les càrregues dels vaixells antics lingots de metall, de plom en el cas dels recuperats del Cabrera V. Aquestes peces, a banda de producte d’intercanvi comercial, es duien com a llast a les embarcacions. Els segells que duen ens permeten saber la procedència i la cronologia.
També trobarem exposats al Museu peces d’època púnica, medievals o del tràgic episodi de confinament dels francesos al segle XIX.
La sala d’etnografia es centra en les arts de pesca: història en imatges i col•lecció d’ormejos. També es fa referència a les distints usos que ha tingut l’illa.
La planta inferior es centra en l’espai natural, però curiosament es mostra el fons marí amb la recreació d’una excavació subaquàtica. Cosa que subratlla la gran riquesa patrimonial de l’illa.