Icono Museos 45 Museu de Lluc

Serveis:

Cafeteria
Accessibilitat
Visites guiades

Titularitat:

Privada

Municipi:

Escorca

Adreça:

Santuari de LLuc

Telf:

971 87 15 25

E-mail:

email

Preu:

Normal: 4 €
Reduïda: 2 €

Horaris:

Altres enllaços:

Consell de Mallorca

Descripció:

El Museu de Lluc, se situa al Monestir del mateix nom. Aquest es troba al nord de la Serra de Tramuntana. S’hi accedeix per la carretera Ma-10, que creua tota la serra.

Un cop arribats al monestir, trobarem el Museu al cos principal de l’edifici, tot just a l’àrea que dóna accés al patí interior, el Jardí de les Magnòlies i al pati del Bisbe Campins. Les sales expositives ocupen les dues primeres plantes de l’edifici, i la sala d’arqueologia bona part de la primera. La resta d’espais expositius corresponen a la sala del Tresor, la Cambra mallorquina, la referent a la Imatgeria sacra, la sala centrada en la Ceràmica, la de l’artista Josep Coll Bardolet, la Pinacoteca i per acabar ens trobarem amb la sala d’Artesania Tèxtil.

Si ens centrem en la sala d’Arqueologia, objecte del nostre interès, podrem gaudir d’alguna de les principals “joies” de l’arqueologia mallorquina. La majoria d’objectes van ser trobats als voltants del monestir, entre els que cal destacar la Cometa dels Morts, però altres provenen de diferents jaciments de l’illa com: el derelicte del Sec, el de Cabrera, Cova Maimó, Necròpolis de Ses Salines, Cova dels Tossals Verds. Tots aquests jaciments tenen un denominador comú: foren excavats pel Cristòfor Veny, conegut com el Pare Veny, missioner dels Sagrats Cors, que va convertir la seva passió, l’arqueologia, en vocació. Aquest fet el dugué a dirigir un significatiu nombre de campanyes d’excavació als jaciments esmentats.

Al museu podrem gaudir, com ja hem citat, d’alguna de les peces més significatives de la prehistòria i Història Antiga de Mallorca, distribuïdes en vuit vitrines. Les 6 primeres estan dedicades al període del Bronze, al Talaiòtic i al Balear, i les dues darreres al món grec i romà.

Començant el nostre viatge en el temps, podrem apreciar alguna de les peces trobades a la Cometa dels Morts. Es tracta d’una cova d’enterrament que abasta diferents períodes històrics, des de l’Edat del Bronze fins al Període Balear i la conquesta romana. Podem gaudir de la contemplació de les restes d’un sarcòfag de fusta, amb el seu aixovar, on cal destacar una gran espasa. També podem observar la presència de diferents conjunts de tintinabulars (campanetes rituals), braçalets, torques, collarets i altres elements ornamentals trobats a la cova. També cal destacar la presència de diferents elements de tipologia religiosa, documentada al període balear, com bous i ocells de bronze.

Als voltants del monestir també es documentaren restes de jaciments de tipus domèstic, on hi ha presència de punxons d’os, atuells ceràmics per cuinar, menjar i veure, del que destaquem una formatgera. Aquest objecte ens demostra el consum d’aquest producte des de ben antic.

Arribant al final del nostre trajecte, podem gaudir de les restes de peces trobades als derelictes del Sec i de Cabrera. D’aquestes cal destacar diferents àmfores, procedents de diferents punts de la mediterrània i la vaixella associada, tant grega, del Sec, com romana de Cabrera, que nodririen les cases més luxoses de l’illa. De les restes dels vaixells, podem veure part de l’estructura dels mateixos i una sèrie de lingots de plom, amb els noms dels propietaris de les mines, d’on s’extragué el metall.