Icono Museos 45 Museu de Mallorca

Serveis:

Cafeteria
Accessibilitat
Family friendly

Titularitat:

Estatal

Municipi:

Palma

Adreça:

Carrer de la Portella, 5. 07001 Palma

E-mail:

email

Xarxes socials:

Preu:

General: 2,40 €
Reduïda: 1,20 €
Diumenges gratuït

Horaris:

De dilluns a divendres: 10:00 – 18:00 h
Dissabtes i diumenges: 11:00 – 14:00 h
Festius del calendari oficial: Tancat

Descripció:

El Museu de Mallorca es troba ubicat al cor de Palma, al nucli antic, molt a prop de la Catedral i d’algun dels edificis més emblemàtics de la ciutat com l’Almudaina o les muralles renaixentistes. La seva localització es troba perfectament indicada. Les sales expositives es troben en l’edifici de Can Aiamans, construït al segle XVII, damunt de dos casals gòtics, que a la vegada o feren damunt ‘edificacions islàmiques. Com podem veure l’edifici, de per si, ja té un gran valor històric. En ell es poden llegir alguna de les pàgines més significatives de la història de la Ciutat.

El Museu de Mallorca és de titularitat estatal. La seva gestió està transferida al Govern de les Illes Balear. Fou inaugurat l’any 1961, amb fonts de diverses col·leccions, públiques i privades, i des de llavors ençà és el garant del patrimoni illenc. El museu té tres seccions: arqueologia, etnologia i belles arts i és un dels museus de Mallorca més reconegut.

D’aquest mateix museu en depenen dues seccions a la Part Forana, la Etnològica a Muro i la Monogràfica de Pollentia a Alcúdia.

Al llarg de les diferents sales de prehistòria i història clàssica podrem realitzar un viatge en el temps que ens conduirà a conèixer els jaciments més rellevants de la prehistòria de Mallorca, fins al moment de l’ocupació islàmica i la posterior conquesta catalana.

Si visitem l’àrea que fa referència a les primeres societats balears, podrem veure materials dels jaciments més significatius de l’illa. A través d’ells, ens podrem fer una idea de com les primeres poblacions que arribaren a l’illa, la foren transformant a mesura que les seves necessitats anaven canviant amb el pas del temps, adquirint noves formes de viure i conviure, on la ceràmica donava forma als nous costums, usos i necessitats. Aquestes societats s’anaven obrint i tancant a la Mediterrània, en funció d’esdeveniments interns i externs, fins a l’arribada dels exèrcits romans de Quint Cecili Mètel, que l’any 123 incorporaren Mallorca i tot l’Arxipèlag Balear a la República, i per sempre més a les dinàmiques geopolítiques de la Mar Mediterrània. Des de llavors, l’arxipèlag ha estat un punt geoestratègic fonamental en el devanir de la Mediterrània Occidental.

De les diferents sales cal destacar una magnífica col·lecció de mars balearicus, estatuetes de bronze del període Balear, una tomba procedent de la Necròpolis de Son Real, o les restes de l’ocupació islàmica de la Ciutat. Serà a través d’aquest jaciment soterrani, que podrem fer una passejada tot contemplant com era la ciutat, just abans de la conquesta catalana. Tot un privilegi als museus de Mallorca.

Hem de dir que les sales de prehistòria i arqueologia clàssica, es troben en fase de reformes, les quals es preveu que finalitzin pròximament. Mentrestant podem gaudir de la resta del Museu i de les activitats que en ell s’hi duen a terme.