Icono Museos 45 Museu de Sóller

Serveis:

Titularitat:

Privat

Municipi:

Sóller

Adreça:

Carrer de la Mar, 11-13, Sóller

Telf:

971 63 46 63 / 971 63 14 65

E-mail:

email

Xarxes socials:

Preu:

2€

Horaris:

De dimarts a divendres:
Matins: de 11 a 13

Tardes:
Hivern: de 16 a 19

Estiu: de 17 a 20

Dissabtes: de 11 a 13

Altres enllaços:

Consell de Mallorca

Descripció:

El Museo de Sóller, conegut també com el Casal de Cultura, es troba situat al centre de la vila. Aquesta localitat destaca pels imponents monuments que es conserven al seu centre històric.

Per arribar al Museu l’opció més fàcil és dirigir-se a la plaça de Sóller i des d’allà seguir les indicacions. El museu s’emplaça a un antic habitatge del segle XVIII que també acull l’Associació pel Foment de la Cultura de la Dona, entitat pionera i fundada a l’any 1926, que conserva una important biblioteca.

El museu de Sóller pretén reproduir el que fou un habitatge de la localitat, de finals del XIX i principis del segle XX, on s’hi pot destacar l’antiga cuina, el menjador, el dormitori i la capella. Al pis superior s’hi troba una important col·lecció de vestimenta d’època i objectes relacionats amb els emigrants sollerics que residiren a França i Cuba.  Altres col·leccions que es poden destacar són les antigues màquines fotogràfiques, ormejos pel treball al camp, un herbari i pintures de diversos pintors, on destaca Santiago Rusiñol.

El  museu també destaca per la seva col·lecció d’arqueologia, que fou ampliada a l’any 2013. Aquest espai està dedicat a l’arqueòleg solleric Bartomeu Enseñat, que fou Comissari d’Excavacions Arqueològiques a Balears als anys 50 i acull la seva important col·lecció, a més d’altres donacions.

El material arqueològic exposat abraça des del segon mil·lenni abans de la nostra era fins a l’Època Medieval. La majoria dels  jaciments que formen part de l’exposició es troben a l’entorn de la vall de Sóller, però n’hi ha d’altres localitats de l’illa. Entre ells trobam llocs emblemàtics de la prehistòria illenca, com la cova de Son Torrella, que ens aproxima a l’època calcolítica. També hi trobam les coves de s’Alova, de la Cigala, la balma de ses Copis, de Son Ribot i del Coval d’en Pep Rave, les quals ens permeten endinsar-nos en el món funerari de l’època talaiòtica. Per finalitzar, podem parlar del jaciment del Puig d’en Canals, que fou el poblat prehistòric més rellevant de la vall de Sóller, on s’hi va recuperar un gran volum de material arqueològic a mitjans dels anys 50 del segle XX. D’aquest destaca la tanagra d’origen grec i el bol de plata, que foren localitzats dins una estructura atribuïda a un santuari de l’edat del ferro. Però sens dubte l’objecte més rellevant, degut a la seva importància científica, és el motle de fundició de plaquetes de plom. Malgrat es troba al poblat, les plaques realitzades amb ell es documentaren als jaciments funeraris de Ses Copis i de s’Alova. La importància de la troballa rau en el fet que va permetre relacionar aquests dos jaciments amb un lloc d’hàbitat d’una forma evident i directe.

D’èpoques posteriors es poden veure materials recuperats de derelictes de la costa del terme de Sóller, com algunes àmfores, una àncora romana i una important col·lecció de ceràmiques de paterna, entre altres.