Icono Museos 45 Museu d'Història de Manacor

Serveis:

Visites guiades
Family friendly

Titularitat:

Pública

Municipi:

Manacor

Adreça:

Carretera Cales de Mallorca km 1,5. 07500 Manacor

Telf:

971 84 30 65

E-mail:

email

Xarxes socials:

Preu:

Gratuït

Horaris:

Hivern: (16 de setembre-14 de juny)
De dilluns a dissabte: 10-14 h i de 17-19:30 h
Diumenges: 10-13 h
Dimarts: tancat

Estiu: (15 de juny-15 de setembre)
De dilluns a dissabte: 9:30-14 h i de 18-20:30 h
Dimarts i diumenges: tancat

Descripció:

El Museu d’Història de Manacor es troba ubicat en un edifici gòtic, la torre dels Enagistes, de propietat municipal. Es localitza als afores del Municipi, en la carretera Ma-4015, en direcció a Cales de Mallorca.

Aquest magnífic espai es va rehabilitar i adequar per acollir la col·lecció museogràfica l’any 1985. No es tracta d’un museu monogràfic, sinó que és un espai que ens explica la història de Manacor i del Llevant mallorquí, a través de diferents jaciments excavats a la zona. Al museu trobem dos espais diferenciats:

L’espai Mobles en miniatura. En ell podem trobar diferents rèpliques dels diferents oficis i infraestructures tradicionals de Mallorca, com els molins de vent. A banda també trobem diferents elements de la iconografia de l’illa i petits vaixells. Tots aquests elements foren realitzats pel col·leccionista Antoni Sancho Comas.

Les sales històriques. A partir d’aquestes podem iniciar un recorregut per la Prehistòria fins a arribar al període islàmic de la comarca del Llevant mallorquí.

En la primera sala podem gaudir d’alguna de les peces més representatives dels períodes de les navetes, com les famoses olles carenades, dels talaiots i els balears, amb tot un repertori de ceràmiques per servir i consumir el vi, que començava a arribar a l’illa, de la mà dels foners. Aquests guerrers mercenaris oferiren els seus serveis als exèrcits de Cartago a canvi de vi i dones. Del període Balear, cal destacar un penjoll de denes de pasta de vidre, que es troba en un magnífic estat de conservació. Aquestes peces procedien de la veïna Eivissa.

Podem continuar el nostre viatge en el temps a través de la segona sala del museu, la sala del món romà. Els panells ens expliquen aquest període i podem gaudir d’algunes de les peces característiques de l’època romana, com la terra sigil·lata, tan comuna a les millors taules de l’època imperial, o d’un magnífic cap de terracota del déu Bacus.

Arribats al segle VI podem entrar a la sala de l’Antiguitat Tardana i gaudir els magnífics mosaics de la basílica de Son Peretó, datats entre els segles VI i VIII i declarats Bé d’Interès Cultural l’any 2005. En ella també podrem conèixer com eren aquestes primeres comunitats cristianes de les Balears, concretament com fou la comunitat manacorina que habità al jaciment de Son Peretó. L’espai arqueològic es va començar a excavar l’any 1912 i  encara s’estan descobrint nous sectors, de dins de l’església i de la zona que l’envolta.

El període musulmà ocupa un lloc destacat al museu. En aquesta darrera sala podem observar quina fou l’ocupació musulmana de l’àrea de Manacor, que fou el districte musulmà més gran de l’illa, ocupant els termes municipals dels actuals Manacor i Sant Llorenç des Cardassar. En aquesta zona s’han localitzat més d’un centenar de punts amb restes islàmiques; aquests inclouen tant espais d’hàbitat com infraestructures de regadiu, vies de comunicació i dues mesquites.

En aquesta sala, podrem gaudir dels diferents atuells utilitzats per cuinar i servir a taula més característics del període.

La visita al Museu d’Història de Manacor  es pot completar amb la visita al Molí d’en Fraret que és la seu de la secció etnogràfica del Museu. En aquest molí fariner del s. XVIII es fa un recorregut de les feines i eines que es feien a fora vila seguint les estacions de l’any, el cicle de la vida.