Icono Museos 45 Museu Monogràfic de Pollentia

Serveis:

Accessibilitat
Visites guiades

Titularitat:

Estatal

Municipi:

Alcúdia

Adreça:

Carrer de Sant Jaume, 30. 07400 Alcúdia

Telf:

971 54 70 04

E-mail:

email

Xarxes socials:

Preu:

Normal: 3,5 €,
Reduïda: 2€ (grups, 3a edat i escolars)

Horaris:

Hivern:
Dimarts-divendres de 10.00 h a 16.00 h
Dissabtes i diumenges: 10.00 a 14.00 h
Dilluns i festius: tancat

Estiu:
Dimarts-dissabtes de 9.30 h a 20.30 h
Diumenges: 10.00 a 15.00 h
Dilluns i festius: tancat

Descripció:

El  Museu Monogràfic de Pol·lèntia és una secció filial del Museu de Mallorca. Va ser creat l’any 1987 amb l’objectiu de relacionar les peces arqueològiques recuperades amb el seu entorn originari, la ciutat romana de Pollentia, a Alcúdia. Gestionat actualment en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcúdia. ubicat al carrer Sant Jaume n 29, al centre històric de la vila, en el que fou l’antic hospital d’Alcúdia, datat al segle XIV. Es troba, molt proper a l’església de Sant Jaume i a la murada medieval, a cinc minuts a peu de l’accés a l’espai arqueològic.

L’entrada al Museu és combinada amb la del jaciment. Les petites dimensions del Museu fan que no calgui molt de temps per la visita i els objectes que s’exposen han estat triats a tal fi.

La proposta museogràfica està pensada per intentar mostrar al visitant com era la vida quotidiana per la gent de Pollentia. Per això les peces del museu estan distribuïdes en dos grans àmbits: el de l’esfera pública i el de la privada. En l’àmbit privat es mostren molt distints objectes del dia a dia, recuperats durant les excavacions. Per una banda hi ha peces relacionades amb el món de la cuina i la taula. Aquestes peces pretenen il·lustrar els diferents tipus de vaixella, des de les més modestes, les més comunes, fins a exemplars de vasos de ceràmica sigilata de gran qualitat o peces delicades com els vasos de parets fines. Pel que fa a la vasa coquinaria (estris de cuina) es poden veure, entre d’altres, pots de ceràmica que contenien pinyols d’olives, olles i cassoles o una paella de bronze.

En el segon conjunt d’objectes de l’espai privat trobem peces relacionades amb el lleure i l’abillament personal. Anells, polseres i collars recuperats sobre tot de les necròpolis de Pollentia. Una petita col·lecció d’agulles de cabell d’os destaquen per la seva elegància. Daus, gobelets i fitxes de joc il·lustren els passatemps dels habitants de la ciutat. També s’exposen alguns petits contenidors de perfums o cosmètics. O les llànties amb les que il·luminaven les estances. Les petites estatuetes de Mars o de deus lars ens recorden que en el món de les creences tenien un lloc molt destacat les divinitats protectores de la llar i la família.

Pel que fa a elements decoratius cal destacar la presència del cap de bronze, anomenat Cap de Nina, que fou trobat a una de les domus del barri de la Portella, i que donà nom a la mateixa. També s’exposen fragments dels mosaics que cobrien les habitacions de les domus i restes d’estucs policroms que donaven color a les seves parets. Malauradament no s’ha conservat a lloc cap resta de decoració muraria i la majoria dels mosaics es van extreure del seu emplaçament original.

Pel que fa a l’esfera pública cal destacar dos àmbits: el fòrum i el món funerari. Del primer s’ha recuperat la única mostra d’estatuària romana de dimensions naturals de l’illa. Dues figures femenines i un toracat centren la atenció en la visita al Museu de Pollentia. Per emmarcar el món funerari una petita mostra de lapidària, entre la que cal destacar, per la seva càrrega emotiva, la dedicada a la mort del lluitador de Pancraci.

Es dedica un petit espai a una mostra de peces ceràmiques, moltes d’elles fragments, amb símbols del món cristià.