Icono Museos 45 Museu Regional d'Artà

Serveis:

Visites guiades

Titularitat:

Patronat i Ajuntament d´Artà

Municipi:

Artà

Adreça:

C/ Estel nº. 4

Telf:

971 82 97 78

E-mail:

email

Preu:

2€

Horaris:

Estiu:
de Dimarts a Dissabte: de 10 a 14 h

Hivern:
de Dilluns a Dissabtes de 10 a 14 h

Dilluns tancat

Descripció:

El Museo Regional d’Artà es localitza a la Plaça de l’Ajuntament. Aquest museu es va fundar a partir de les col·leccions del naturalista, ja desaparegut, Llorenç Garcies i Font.

Es tracta d’un petit Museu on podem trobar dos espais ben diferenciats. Un de natura, el qual representa una manera d’entendre la museografia, en el marc del naturalisme i col·leccions de finals del segle XIX i mitjans del XX, i un segon espai, d’arqueologia.

Visitar la secció d’arqueologia del Museu Regional d’Artà és visitar un museu que està en transició entre la vella i la nova museografia. L’objectiu és explicar de forma didàctica i entenedora com devien ser les darreres poblacions del període de la prehistòria de les Illes, concretament de la zona de Llevant. Centra el discurs en el Període Balear, comprés entre l’any 500 i el 123 abans de la nostra era, any en què es data, de forma oficial, la conquesta romana de les illes, de la mà del Consol Quint Cecili Mètel.

A través dels diferents elements expositius en podem fer una idea de com era aquest període, posterior al talaiòtic, i quina relació establí, no només amb la resta de Mallorca i de les illes de l’Arxipèlag, sinó amb la resta de la Mediterrània Occidental.

La presència de l’agricultura està molt ben documentada amb la mostra de diferents elements lítics, com els morters per processar vegetals o els amolons (molins de pedra) que hi ha exposats. Aquest foren utilitzats, per moldre cereals i aglans dels que s’obtenia la farina tan necessària en el dia a dia d’aquelles poblacions.

Un altre aspecte a destacar és el religiós, representat per diferents guerrers, com els trobats als santuaris de son Favar o de son Amer, avui en dia desaparegut,  però que serien de cabdal importància en aquells moments.  És en aquests espais on es realitzaren diferents ritus religiosos. La libació era un element central, i així ho demostren els diferents elements ceràmics trobats: copes crestades i gerretes. Vaixella associada a les àmfores, que transportaven el vi de diferents regions, però en especial d’Eivissa.

Fou d’aquesta illa, d’on també arribaren collarets fabricats amb pasta de vidre, que junt amb els diferents braçalets de bronze formarien part de l’aixovar més distintiu de les classes dirigents de les diferents comunitats.

Ja sabeu, si us voleu acostar al Museu Regional d’Artà podeu gaudir d’una bon viatge per les darreries de la Prehistòria del llevant Mallorquí.