Municipi:

Santa Margalida

Titularitat:

Pública

Preu:

Gratuït

Horaris:

Obert permanentment

Telf:

971 18 53 63 (de la Finca Pública de Son Real)

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Viquipèdia
Secció d'Arqueologia
Diario de Mallorca

Serveis:

information panels

Icono Yacimientos 45 Necròpolis de Son Real

La Necròpolis de Son Real es troba localitzada a peu de mar, a uns 2 km a sud-est de Can Picafort, Santa Margalida. Al jaciment hi podem arribar des de dos punts:

  • Des de la urbanització de Son Bauló (Can Picafort), on podem aparcar el nostre vehicle. Des d’allà podrem gaudir d’una caminada en direcció a Son Serra de Marina, de no més de mitja hora, fins a arribar al jaciment.
  • Des de la finca de Son Real, on hi ha el centre d’interpretació de la finca pública. S’hi accedeix des de la carretera MA-12, a 2,5 km quilòmetres després de passar la darrera rotonda de Can Picafort, en direcció a Artà. Des d’allà podrem gaudir d’una passejada en bicicleta o caminant fins arribar a la necròpolis.

Un cop arribats gaudirem d’un entorn natural excepcional, format per dunes fixades per pinars i savines. El cementeri ocupa una àrea d’uns 1000 m2, on s’han documentat al voltant de 130 tombes i més de 400 enterraments. Les sepultures són acaronades per la mar.

Si caminem cap a la punta on s’assenta la necròpolis veurem diversos retalls a la roca: és tot el que resta de les tombes que ocuparen en el seu temps una àrea més extensa i que la mar ha esborrat.

Aquesta necròpolis és única a Mallorca i a la Mediterrània occidental. Moltes de les tombes reprodueixen navetes i talaiots, en miniatura, siguin de planta rodona o quadrada. Aquestes construccions acolliren els primers morts, a partir del segle VII abans de la nostra era (a.n.e.), tot just a les acaballes del període talaiòtic. El seu darrer ús es produí cap al segle II a.n.e, moment en què els enterraments es fan en sepultures més modestes de planta rectangular, concentrades en el sector sud-est.

Gairebé totes les tombes contenen inhumacions, però a les darreries del període balear també es documenten restes de cremacions, demostrant que al llarg del temps s’adoptaren diversos ritus d’enterrament i es construïren diversos tipus de sepultures.

A les sepultures  s’hi dipositaren, objectes de metall, ós, vidre o ceràmica. Cal destacar la presència d’armament i de possibles instruments musicals, així com restes alimentàries de banquets funeraris. Aquest fet fa pensar que els rituals d’enterrament contribuïen a vertebrar la comunitat dels vius, tot connectant-la amb els seus avantpassats.

A causa de la singularitat de les tombes, i dels objectes de valor que hi contenien cal pensar que foren destinades a les elits locals. Dirigents, que possiblement pertanyien a la comunitat o comunitats properes al cementeri. A la zona podem trobar poblats dels períodes citats, tant al voltant de les actuals cases de possessió de Son Real, com a l’entrada de Son Serra de Marina (talaiot de la Cova de sa nineta).

Son Real va ser, sens dubte, un espai especial, màgic, destinat als escollits, que generació rere generació hi foren enterrats amb l’esperança d’iniciar una nova vida. Una nova vida més enllà del que veien els seus ulls, més enllà del seu món i de la mar, davant la qual la necròpolis encara resisteix el pas del temps.