Municipi:

Alcúdia

Titularitat:

Pública

Preu:

Normal: 3,5 €,
Reduïda: 2€ (grups, 3a edat i escolars)

Horaris:

Hivern:
Dimarts-divendres de 10.00 h a 16.00 h
Dissabtes i diumenges: 10.00 a 14.00 h
Dilluns i festius: tancat

Estiu:
Dimarts-dissabtes de 9.30 h a 20.30 h
Diumenges: 10.00 a 15.00 h
Dilluns i festius: tancat

Telf:

971 54 70 04

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Viquipèdia
Diario de Mallorca

Serveis:

Recepció
information panels
Visites guiades

Icono Yacimientos 45 Pol·lèntia

Pol·lèntia és l’única ciutat romana de l’illa de la qual podem gaudir, tot fent una llarga passejada. Està situada al poble d’Alcúdia, a l’entrada del municipi, davant de les muralles renaixentistes. El jaciment compta amb una zona de pàrquing, on podem estacionar el nostre vehicle i dirigir-nos a l’entrada que dóna accés a les restes.

Segons les fonts escrites, aquest nucli urbà fou fundat l’any 123 abans de la nostra era (a.n.e.), com a fruit de la conquesta de l’illa per part del cònsol romà Quint Cecili Mètel. Amb aquesta fita militar, també es fundà Palma. Les fonts escrites parlen també de tres nuclis indígenes de rellevant importància: Bocchor (actual Pollença), Guium i Tucis. D’aquestes dues darreres ciutats no es té constància arqueològica.

La ciutat de Pol·lèntia es va fundar molt probablement sobre un assentament indígena a la zona. Tot i que la data de la fundació de Pol·lèntia és el 123 a.C., les dades arqueològiques constaten que l’ocupació romana, amb la construcció del fòrum i altres infraestructures, no es realitzà fins entrat el segle I (a.n.e.), anys més tard de la conquesta. Seria en aquest moment que obtindria la categoria de colònia.

Aquest enclavament ocupa una extensió aproximada de 18 hectàrees. El jaciment presenta diverses zones d’interès:

  • la Portella: zona residencial i de tallers, on cal destacar la Casa dels dos Tresors.
  • el Fòrum, amb els principals temples i una zona comercial de tavernes, carrers porticats i un mercat.
  • el Teatre.

La colònia, sempre segons càlculs aproximats, comptaria amb uns 4.000 habitants. Es tractaria d’una petita urbs si la comparem amb altres de l’òrbita romana del moment, però a Mallorca seria un nucli de població densament poblat.

La ciutat tindria dues funcions principals: la de port comercial i la de port militar. Seria un enclavament estratègic per al control de les rutes marítimes que connectaven la península Itàlica i la península Ibèrica, essent Mallorca un enclavament estratègic.

Zones destacades:

Portella: és el barri residencial que trobem a l’entrada del jaciment. En ell s’ha documentat un traçat viari, on localitzem tres domus o cases, de les que destaca la Casa dels dos Tresors, amb un atri i una façana principal que dóna a un carrer porticat del que es conserven algunes columnes.

Fòrum: Situat al centre urbà, vertebrava tota la vida política i comercial. Cal destacar l’existència d’un temple capitolí (dedicat a Júpiter, Juno i Minerva), dos de menor entitat, fet que la dota de la categoria de ciutat. A aquesta àrea s’afegeix una zona de tavernae o petits comerços, un mercat i diversos carrers porticats.

Teatre: Es troba als afores de l’urbs, en direcció sud, on finalitza el nostre recorregut. Es caracteritza per estar excavat a la roca. D’ell es conserva la cavea o graderia, amb deu grades, l’orchestra i l’escena, on es representaven les obres. Es creu que tindria una capacitat per acollir entre 600 i 800 persones, ampliables a mil, amb la incorporació de grades de fusta.

Ens acompanyeu a viatjar al la Mallorca romana en aquest jaciment a Alcudia?