Municipi:

Sencelles-Costitx

Titularitat:

Pública

Horaris:

Obert permanentment.
Visites guiades a concertar.

Telf:

645 791 806

E-mail:

email

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Viquipèdia
Secció d'Arqueologia
Diario de Mallorca

Serveis:

information panels
Visites guiades

Icono Yacimientos 45 Ruta arqueològica Sencelles-Costitx

Si ens acostem als municipis de Sencelles i Costitx, podrem gaudir d’una ruta arqueológica excepcional, que ha estat impulsada per l’Ajuntament senceller. En dues o tres hores, podrem realitzar un viatge al llarg de més de 3000 anys. A través d’un recorregut històric que parteix del període Naviforme i acaba en el moment de la conquesta romana, podreu gaudir d’uns magnífics jaciments, amb les restes d’alguns dels edificis més emblemàtics de cada etapa històrica.

El recorregut parteix des de la plaça del poble de Sencelles, on hi trobareu un plafó d’informació general de la ruta. En menys de 15 minuts de passejada arribarem al primer punt de l’itinerari: la Cova des Bisbe. Aquest és el jaciment més antic de la passejada. Es tracta d’una cova d’enterrament col·lectiu del període Naviforme, el qual té els seus orígens cap a mitjans del segon mil·lenni abans de la nostra era (a.n.e.) i finalitzà a les darreries del mateix. Tot fa pensar que es tractaria d’un espai d’enterrament d’alguna de les comunitats més properes, com Son Calussa, Son Caimari o Son Fransoi. Després d’un temps d’abandó, ja en època Talaiòtica, fou emprada com a graner.

Un cop visitat aquest primer jaciment, ens podrem dirigir cap a la nostra segona parada en el temps, el període Talaiòtic. Aquesta es troba a Son Fred, als afores del municipi, en una desviació de la carretera PM-311, a 1, 3 quilòmetres del nucli urbà. En ell trobem un magnífic talaiot circular de 12 metres d’alçada que s’aixeca sobre un turó en mig de la plana, controlant visualment tot el territori fins a arribar a la comarca des Raiguer, a peu de la Serra de Tramuntana. Tot i que avui dia només hi ha conservat un magnífic edifici de planta circular, el qual es troba en un bon estat de conservació, les excavacions realitzades a la zona, fan pensar que formaria part d’un petit poblat. Cal destacar que el corredor que dóna accés al talaiot de Son Fred té un traçat en zig-zag, la qual cosa fa pensar, en un espai on es realitzarien activitats destinades a membres escollits de la comunitat.

Un cop deixem Son Fred, ens podem dirigir a la nostra tercera i darrera parada en el temps: el santuari de Son Corró. Aquest es troba ubicat al municipi de Costitx, a la carretera PMV-3121, poc abans d’arribar al poble.

En mig d’uns camps de cereals, trobem un dels edificis més enigmàtics del període Balear. En aquest recinte religiós es van recuperar a finals del segle XIX els famosos Bous de Costitx, juntament amb altres objectes de bronze. Tot el conjunt fa pensar que aquest santuari seria un punt de peregrinació, de cabdal importància per a les comunitats de l’entorn. Aquest espai cerimonial fou abandonat, com altres santuaris de l’illa, pocs segles després de la conquesta romana.

Ja sabeu, si voleu gaudir d’aquesta passejada, ho podeu fer per lliure ja que la Ruta compta amb una bona senyalització del trajecte i amb un plafó explicatiu a cada un dels jaciments. Si preferiu realitzar la visita guiada, podeu telefonar a l’Ajuntament: 971 872 016 o a una de les arqueòlogues responsables: 645 791 806. Des d’allà també us facilitaran l’accés a altres jaciments de la zona com el talaiot de Binifat i les Talaies de Can Xim, tots dos al llogaret de Cascanar.