Municipi:

Artà

Titularitat:

Pública

Preu:

Individual: 2€
Descomptes: 50% per a grups de mes de 10 persones
Gratuït per a menors de 12 anys i per les persones que obtinguin la targeta turística ArtàCARD (inclou la visita a Ses Païsses, Museu Regional i Església Parroquial)

Horaris:

Hivern: dilluns a dissabtes: de 10h a 14h (novembre – març)

Estiu: dilluns a dissabte: de 10 a 17h (Abril – Octubre)

Tancat: diumenges i festius

Telf:

619 07 00 10 (en horaris de visita)

E-mail:

email

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Proyecto ses Païsses
ArqueoInsula
Viquipèdia

Serveis:

Recepció
Toiletes
information panels
Visites guiades
Family friends

Icono Yacimientos 45 Ses Païsses

El jaciment arqueològic de Ses Païsses es troba al municipi d’Artà. HI podem accedir des de la carretera Ma-15, que travessa la localitat en direcció a Capdepera. El trobarem fàcilment, ja que està perfectament indicat. En arribar hi ha una àrea de benvinguda, amb una zona d’aparcament i un espai de pic-nic sota l’ombra d’unes  magnífiques alzines. En ell rebrem les explicacions pertinents per iniciar el nostre recorregut, per la prehistòria i l’antiguitat de la zona.

Per accedir ho hem de fer a través de la magnífica porta de Ses Païsses. Aquesta és una de las tres portes que tenia la murada, aixecada en el Període Balear, a principis del VI abans de la nostra era (a.n.e)

Com si accedíssim a un túnel del temps, traspassarem el llindar que ens conduirà per un camí vorejat d’alzines i ullastres, arbres que conformaren el paisatge insular, al llarg de mil·lennis. Dels ullastres, generació rere generació els seus habitants obtingueren fusta. Aquesta serví per construir el bigam de les cases i talaiots, com a combustible, o com a matèria primera per elaborar estris de cuina o altres objectes, que formarien part de la quotidianitat dels antics pobladors, i que no s’han pogut conservat. El fruit de les alzines, possiblement servís per alimentar les guardes de porc, per això mai foren talades.

El camí ens conduirà fins al centre del poblat on hi ha un turriforme central, construït a l’any 1150 a.n.e., al que s’associen altres edificacions. Aquest fou fruït d’un període de canvis, produïts a finals del segon mil·lenni a.n.e. En aquells temps es succeïren una sèrie de transformacions socials, on els petits poblats de navetes, formats per unes poques famílies, començaven a adoptar noves formes organitzatives, al voltant del que coneixem com a talaiots. Aquests, són torres de pedra de caràcter comunal, i la torre de Ses Païsses fou una de les primeres a aixecar-se.

Un cop arribats a l’edifici central, podrem gaudir d’una magnífica vista de l’àrea excavada, on hi ha cases i edificis comunitaris, amb diferents fases d’ocupació, des del Període talaiòtic fins al Període romà. D’aquestes construccions cal destacar una sala hipòstila, un edifici dels anomenats santuaris i un magnífic edifici ciclopi, del Període balear.

La murada i les troballes de diferents elements de combat, com un casc i una espasa, fan pensar en el Període balear, comprés entre els segles VI i II a.n.e., com un cicle històric convuls, on el foner seria una figura cabdal i representativa d’aquest moment de tensions, amb uns forts vincles amb el món púnic.

Aquest poblat, com succeeix en altres documentats a l’illa, fou remodelant-se i transformant-se al ritme que marcà la geopolítica de la Mediterrània Occidental, on l’Imperi Romà dictava el ritme del temps.

A finals del segle I de la nostra era, el poblat s’anà abandonant, per passar a ser freqüentat en períodes posteriors, com l’islàmic, fins a l’arribada dels equips d’arqueologia. Aquests, preocupats per saber com visqueren els antics pobladors, realitzen campanyes d’excavació any rere any. D’aquesta manera, els visitants i els habitants de l’illa podem aprendre un poc el nostre ric passat, el qual va anar modelant, segle a segle, una illa, que sense ells no seria la mateixa.