Municipi:

Sant Llorenç des Cardassar

Titularitat:

Pública

Preu:

Visites guiades: 2€
Centre d’Interpretació: Grups a partir de 5 persones: 1€

Horaris:

Centre d’interpretació

11 de juny a 15 d’octubre:
Dimarts, dijous i dissabte: 10.00-13.00 h
Dimecres, divendres i dissabtes: 17.30-20.30 h

16 Octubre a 10 de juny:
Dimarts, dijous i dissabte: 10.00-13.00 h

Telf:

971 81 15 75

E-mail:

email

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Talaiot s'Illot
Viquipèdia
Secció d'Arqueologia

Serveis:

Recepció
Toiletes
Cafeteria
information panels
Visites guiades
Family friends

Icono Yacimientos 45 S'Illot

A la localitat costanera de S’Illot, pertanyent a Sant Llorenç des Cardassar, es localitza un poblat prehistòric amb un dels primers talaiots de l’illa i una de les murades balears més espectaculars que s’han conservat a aquest jaciment a Mallorca.

En mig d’una zona d’hotels, es troba un complex arqueològic que té la intenció d’obrir-nos una porta al passat, per conduir-nos a la prehistòria mallorquina: el jaciment de S’Illot.

A la platja de s’Illot s’hi accedeix per la carretera PMV-4023, que comunica Porto Cristo amb Son Servera. Tot just arribar a la zona residencial trobarem aquest magnífic jaciment, dotat d’un centre d’interpretació que compta amb les darreres tecnologies interpretatives.

Si fem una passejada pel recinte, podrem apreciar diverses estructures de diferents tipologies, pertanyents a una àmplia cronologia. L’edifici més antic es troba al centre del poblat. Es tracta d’un turriforme, considerat un proto-talaiot, i data de final del segon mil·lenni abans de la nostra era (a.n.e.). Junt amb el jaciment de Ses Païsses, fou un dels primers experiments que donaren pas, pocs anys més tard, als coneguts talaiots.

Aquest primer edifici comunal es construí damunt d’edificacions més antigues, les navetes, pròpies del període naviforme. A ell s’hi adossen tot un seguit de cases, una de les quals està completament excavada.

Seguint el nostre recorregut podrem observar, aquest cop sí, dos talaiots, i tot un conjunt de cases arronyonades que s’hi adossen.

A mitjans del primer mil·lenni abans de la nostra era, es construí una murada amb grans ortostats, de més d’una tona cadascun. Aquesta construcció defensiva encercla bona part del jaciment. D’aquest període, el Balear, trobem dos edificis absidals, que responen a la tipologia dels santuaris. Un d’ells està en procés d’excavació. Aquestes noves construccions, possiblement, perduraren fins poc després de la conquesta romana.

En el jaciment també s’han documentat punts d’aigua, recurs fonamental per a la supervivència de les diferents comunitats que habitaren el lloc.

Tot el conjunt, junt amb el centre d’interpretació, situat a pocs metres de les excavacions, ens ajuden a imaginar com seria aquell poblat i l’estreta relació que tingué amb la mar i les gents que vindrien de l’horitzó, i desembarcarien a la badia de sa Coma i s’Illot.

Amb els forans, possiblement s’hi produïren relacions de diversa mena, en funció de la situació política a la Mediterrània Occidental del moment. A voltes es comerciarien mercaderies exòtiques i extravagants arribades amb embarcacions, provinents del nord de l’Àfrica i de la Mediterrània Central. En altres moments s’establirien forts enfrontaments amb altres poblacions de la mateixa illa o amb enemics arribats de la mar, com pogué ser el moment de conquesta, protagonitzat pel Cònsol romà Quin Cecili Metel, al 123 abans de la nostra era.

Aquest poblat, possiblement també fou el punt de trobada d’altres comunitats veïnes, com les que s’ubicarien als poblats de Sa Punta de N’Amer, Na Pol o Cala Morlanda.

Si voleu saber-ne més, us heu d’apropar a aquest magnífic lloc i deixar-vos dur per les seves restes, tot afegint un poc de la vostra imaginació. També us podeu deixar acompanyar per les explicacions donades, tant al jaciment, com al centre d’interpretació, on podreu trobar una representació virtual d’un dia qualsevol al poblat.