Municipi:

Artà

Titularitat:

Pública

Horaris:

De visites al Parc de Llevant:
De dilluns a diumenge de 9h a 16h

Telf:

606 09 68 30

E-mail:

email

Web:

Visiteu el lloc web

Altres enllaços:

Academia
Govern de les Illes Balears
Balears Natura

Serveis:

Recepció
Toiletes
information panels
Visites guiades
Family friends

Icono Yacimientos 45 Talaiot de Puig Figuer

El jaciment arqueològic de Puig Figuer es troba al Parc Natural de la Península de Llevant d’Artà. Per poder arribar al Parc us heu de desplaçar fins a Artà. A uns 300 metres en direcció a Capdepera, us heu de dirigir a Cala Torta i seguir les indicacions, per la carretera PMV-3333, desviant-vos al quilòmetre 4,7, fins arribar al Centre d’Informació i l’oficina del Parc natural: S’Alqueria Vella de Baix.

Un cop allà, hem de seleccionar l’itinerari de pujada al Puig Figuer, que té una llargària d’un quilòmetre i una dificultat baixa. A través d’ell podrem gaudir del magnífic paisatge de la zona, caracteritzat per la presència de càrritx, garballons i diferents animals que poblen la finca com falcons pelegrins, esparvers o tortugues mediterrànies.

Un cop arribats al puig podrem gaudir d’una magnífica vista. La mateixa que varen tenir els pobladors de la contrada en el període talaiòtic, moment en què fou construït aquest edifici turriforme. Des d’allà podrem veure com l’ésser humà ha anat modelant el paisatge al llarg dels segles, construint un entorn, del que som hereus i Puig Figuer és un magnífic testimoni.

Com ja hem dit, aquest jaciment arqueològic està compost per un únic talaiot aïllat, tot i que està vorejat per una sèrie d’estructures, les quals a manca de ser excavades, fan pensar en murs de reforçament de la mateixa torre o en una possible escala helicoïdal per accedir a la part superior de l’edifici. També ha estat documentada una murada que encerclaria l’edifici, que dificultaria l’accés al mateix.

El període d’ocupació del mateix està datat, segons restes ceràmiques, des del període talaiòtic, 900 abans de la nostra era (a.n.e.), fins al moment de la conquesta romana, 123 a.n.e., i possiblement al llarg d’un o dos segles després.

La funció del jaciment, l’igual que la cronologia de les diferents estructures és incerta, però de ben segur que seria un element clau en la vertebració del territori, on hi ha altres enclavaments de diferents tipologies i cronologies. Per tant, aquest jaciment formaria part d’un vast conjunt d’assentaments, amb la funció principal, a causa de la seva ubicació, de control i de demarcació de territori. A través d’ell s’establiria una forta connexió entre l’interior de l’illa i la costa. També seria un element clau per poder detectar l’arribada d’agents externs a la vall, tant de l’interior de Mallorca, com de la mar.

Aquest fou el motiu pel qual s’utilitzà de forma continuada al llarg del temps, fins que l’arribada d’una nova civilització, la romana, amb una nova manera de concebre l’illa i el seu territori, va propiciar l’abandó progressiu de l’espai.

Actualment, aquest talaiot està perfectament restaurat i és apte per la visita, que es pot complementar mitjançant audioguies, que es poden descarregar des de la mateixa web del parc. També es pot accedir al material didàctic que es facilita al centre d’acollida.

Si voleu gaudir de l’arqueologia i la natura us heu d’atracar al Parc Natural de Llevant, un espai ple de racons per descobrir.